senaste

Ett medium för webben

Soundslides är bildspel med ljud. Eller radio med bilder. Ordet soundslides är svårt att översätta, ordet bildspel för gärna tankarna till klassrummens diarullar... när ni hör det här ljudet - pling - så är det dags att byta bild...
Så vi kallar det för soundslides så länge.
Till skillnad från radio, video, text och bild så är detta ett webbspecifikt medium. I detta sammanhang går det in under begreppet Flash Journalism.

Soundslides är också namnet på den programvara vi använder för produktionen. Tidigare har programmet Flash varit det enda alternativet, men det programmet är komplicerat och tar tid att lära sig. Det är också ganska omständligt att skapa soundslides med Flash. Därför var det sällan man såg soundslides i journalistiska sammanhang. Men nu är det annat, soundslides går framåt som journalistiskt medium - framförallt i amerikanska webbtidningar (Washington Post, Orlando Sentinel t ex), men även i del svenska (Sydsvenskan t ex).

Programmet Soundslides tar sådär tio minuter att lära sig. Därför har det blivit mycket populärt bland framför allt amerikanska webbtidningar och journalistutbildningar. Så här står det på programmets hemsida:
Soundslides allows storytellers to concentrate on the story, rather than the application. Created for journalists and other storytellers on deadline, Soundslides is designed to make quick work of slide show production. Läs mer här.

Här finns en tutorial från journalistutbildningen vid Berkley University.

Licensen kostar 69.95 dollar, men en fullt fungerande demoversion kan hämtas gratis från företagets hemsida.

För att producera ett välgjort reportage krävs dock lite mer än bara programmet Soundslides. Kunskaper i ett ljudredigeringsprogram är ett måste - här använder vi Digas men det går lika bra med open source-programmet Auda City, t ex. Det kan hämtas här.
Även grundläggande kunskaper i ett bildredigeringsprogram är nödvändiga. Vi använder Photoshop men det finns utmärkta billigare eller gratis alternativ, som shareware-programmet Graphic Converter (mac) som kan hämtas här. Det är frivilligt att betala för Graphic Converter.
För Windows kan jag rekommendera open source-programmet Paint.net, som kan hämtas här.

Några länkar:
Vad har katten gjort idag? (kanadensiska tv-stationen cbc:s hemsida)

Soundslides and the rise of the audio slideshow (artikel i amerikansk webbtidning)

New - Soudslides Plus (amerikansk journalistlärares blogg - flera exempel på soundslides)

Advanced Online Media (Ett helt soundslides-kompendium från Arizona State University)

Erik Eliasson
Kursansvarig Webfördjupning

 

 

 

 

 

 

 

 

Senaste Tidigare